Energiezuinig stoken met vloerverwarming

Een vloerverwarming in huis kan voor een significante besparing van energie zorgen. De reden waarom met een vloerverwarming energiezuinig gestookt kan worden is dat een verwarming in de vloer de woning op een veel gelijkmatigere en efficiĆ«ntere manier kan verwarmen. De vloerverwarming prijs is overigens wel hoger dan ‘reguliere’ verwarming. Toch hebben veel mensen het ervoor over. Niet alleen brengt het dus extra comfort, maar kan tevens voor een besparing zorgen. Dat zijn dus 2 vliegen in 1 klap!

vloer verwarmen

Zo ziet vloerverwarming eruit

De opgewekte warmte wordt door dit type verwarming ook veel gelijkmatiger door een woning verspreid. Waar normale radiatoren namelijk op strategische punten in een kamer geplaatst worden zullen de warmteleidingen van een vloerverwarming gelijkmatig over het vloeroppervlakte verdeeld worden.

Hierdoor heb je geen last meer van delen van het huis die minder warm zijn dan andere. Dit zorgt voor een besparing van energie bij het verwarmen van de woning. De verwarming kan hierdoor namelijk met lagere temperaturen een kamer tot een aangename temperatuur verwarmen. De CV ketel hoeft dan logischerwijs minder te stoken en verbruikt minder gas.

Voerverwarmingen als hoofdverwarming

woning verwarmenIn de meeste gevallen wordt in huizen een voerverwarming gecombineerd met een normale centrale verwarming. De verwarming in de vloer dient in dit geval vaak als een bijverwarming waarbij de radiatoren nog altijd de woning voor het grootste deel verwarmen. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om vloerverwarmingen als hoofdverwarming in een woning te gebruiken. Soms kiezen mensen ervoor om bij de plaatsing van de verwarming direct iets te doen aan de isolatie van de woning. Daarbij kunt u denken aan vloerisolatie, wat ervoor kan zorgen dat de warmte nog beter binnen uw huis blijft. Dit scheelt op de lange termijn in de kosten. Voor isolatie zijn er in Belgiƫ bepaalde subsidies beschikbaar.

De besparing van energie loopt hierdoor nog hoger op doordat de verwarming energiezuinig is. Een nadeel dat in deze situatie ervaren kan worden zou kunnen zijn dat de woning langzamer naar de gewenste temperatuur opwarmt. Echter op de slimme thermostaten, die tegenwoordig in de meeste huizen terug te vinden zijn, kan ingesteld worden dat de woning op een bepaalde tijd tot de gewenste temperatuur is verwarmt.